מה חשוב וצריך לדעת על טכנולוגיית RFID
RADIO FREQUENCY IDENTIFICATION או בקצרה: RFID היא טכנולוגיית תיוג אלקטרוני המיושמת באמצעות גלי רדיו. טכנולוגיה זו משמשת לצרכי זיהוי אוטומאטי של עצמים שונים והיא מבוססת על התקנים שונים כגון: כרטיס rfid, תגיות rfid, מדבקות rfid וכדומה המוצמדים לעצם אותו מעוניינים לזהות. בהתקנים אלו מאחסנים את המידע הניתן לקריאה על ידי מכשירים ייעודיים הפועלים באופן אלחוטי תוך שימוש בגלי רדיו.
טכנולוגיית RFID בצורתה הנוכחית אומנם פותחה בסוף שנות ה-60 של המאה החולפת, אך רק בתחילת המאה ה-21 היא החלה לצבור פופולאריות וזאת לנוכח העובדה שבתחילת שנות ה-2000 החלו להיות מפותחים קוראי rfid זולים וממוזערים והדבר אפשר לשלבם במגוון רחב של תחומים.
שימושי הטכנולוגיה
השימוש בטכנולוגיית RFID מיושם כיום במגוון רחב של תחומים, החל מתחום הקמעונאות, המסחר ואמצעי התשלום דרך תחום
התנועה והתחבורה ועד לתחום הספורט, כאשר בין יתר השימושים הנפוצים בטכנולוגיה ניתן למצוא:
- שימוש בשבבי RFID במאגרי מידע ביומטרי
- שימוש בטכנולוגיה ככרטיסי עובד/ת
- שימוש בטכנולוגיה לצרכי הטמעת שתל תת עורי בחיות מחמד
- שימוש בטכנולוגיה לצרכי סימון מוצרי צריכה
ועוד מגוון רחב של שימושים המיועדים לצרכי ניהול ובקרת נוכחות, ניהול מועדוני כושר, כניסה לחניונים, בקרות כניסה לבתי עסק וכדומה.
מה חשוב לדעת על כרטיס / מדבקות RFID?
כרטיסי rfid הם הגדרה רחבה לתגי קרבה ומוצרי RFID שונים המיועדים ליישומים שונים כגון: אחסנה, לוגיסטיקה, ניהול מלאים, ניהול ובקרת נוכחות ועוד.
טכנולוגיית RFID עושה שימוש בשדה אלקטרומגנטי הנוצר למעשה על ידי קורא קרבה היודע לקרוא ולטפל בנתוני מידע המאוחסנים על גבי תגי קרבה, מדבקות rfid או כרטיסי rfid.
האנרגיה הנוצרת על ידי השדה האלקטרומגנטי, מאפשר לתגי הקרבה לפעול ללא צורך במקור מתח חיצוני.
כרטיס RFID למעשה כולל אנטנה ושבב זיכרון המקבל אנרגיה מהשדה האלקטרומגנטי אותו מפעיל קורא הקרבה הידוע גם בשם RFID READER.
חשוב לציין שבכרטיסי RFID ניתן לאחסן מידע מכל סוג בהתאם לצרכי התכנון והפיתוח.
קיימים מספר סוגים שונים של כרטיסי RFID הידועים גם בשם כרטיסי קרבה: כרטיסים אקטיביים, כרטיסים פאסיביים וכרטיסים סמי- אקטיביים.
ההבדל בין סוגי הכרטיסים בא לידי ביטוי באופן פעולתם וטווח המרחק הניתן לקריאה על ידי קוראי הקרבה.
תגים אקטיביים לצורך העניין כוללים סוללה וניתן לקרוא אותם למרחקים ארוכים יותר ואילו התגים הפאסיביים פועלים ללא סוללה וניתן לקרוא אותם רק ממרחק קצר מהקורא.
השימוש בטכנולוגיית RFID בישראל, מתאפשר במספר תדרי רדיו משתנים המסוגלים לקלוט את נתוני המידע המאוחסנים
על גבי תגי הקרבה במרחק של החל מ-70 ס”מ (טווחים קצרים) ועד 100 מטר (טווחים ארוכים).
כרטיסי RFID משמשים בין היתר לצרכי בקרות כניסה וניהול מערכת נוכחות בבתי עסק, חברות וארגונים והשימוש בהם צובר הולך וצובר פופולאריות בקרב
יותר ויותר בתי עסק המשדרגים את מערכות הקריאה באמצעות כרטיסים עם פס מגנטי למערכות RFID המאפשרות “קריאה” ללא צורך במגע בין הכרטיס למערכת.
חסרונות השימוש בטכנולוגיית ה-RFID
שימוש במדבקות RFID יכול להציע מגוון יתרונות רבים, אך כמו כל טכנולוגיה, גם לו החסרונות המשתלמים להתייחס אליהם. הנה כמה דוגמאות לחסרונות של שימוש במדבקות RFID:
- חוסר פרטיות: מדבקות RFID מאפשרות זיהוי מרחוק ואוטומטי של מוצרים ואנשים. הזיהוי המתמשך עשוי לפגוע בפרטיות האישית, במיוחד כאשר מידע נוסף אוסף אודות הפרטים האישיים של אדם.
- אי אבטחת המידע: מדבקות RFID משתמשות בטכנולוגיות אלחוטיות וקלות לקריאה, ולכן ניתן לקרוא אותן אף בלתי מודעים. זאת עשויה להקל על ניגוד סודיות המידע ועשויה לאפשר גישה למידע באופן לא מורשה.
- עלות: מדבקות RFID יכולות להיות יקרות יחסית ליישומים גורמים כמו יכולת הקריאה-כתיבה המתקדמת והטכנולוגיה שבסיסית. זאת עשויה להגביר את העלויות הכוללות ולהפחית את יתרונות השימוש במערכות אלטרנטיביות.
- קריאה וכתיבה מרחוק: גם עם כל היתרונות הטכנולוגיים של מדבקות RFID, הם עשויים להיות קריאים או נכתבים מרחוק על ידי מכשירים מתאימים. זה יכול ליצור מצבים בהם תקינות המידע תלויה באיכות המכשירים הסופיים או בתנאי הסביבה.
ישנם חסרונות בשימוש במדבקות RFID שצריכים להתייחס אליהם בתהליך הבחירה והמימוש של הטכנולוגיה. חשיבות רבה צריכה להיות מוקדשת לבחינת הצדדים החופשיים ולמערכת האבטחה של המידע הנשמר והנשלח.
יתרונות השימוש בטכנולוגיית ה-RFID
- זיהוי אוטומטי ומהיר: RFID מאפשרת זיהוי מהיר ואוטומטי של פריטים בכמויות גדולות. לעומת ברקודים, שנדרש סריקה אחת אחרי השנייה, RFID מאפשרת קריאת מרובות תגיות במקביל בשניות בלבד. זה מקל על תהליכים כמו אינוונטוריזציה (בדיקת מלאי) וספירת פריטים בזמן אמת.
- עמידות: תגיות RFID יכולות לעמוד בכמה תנאים קשים כמו לחות, אבק, חומרים כימיים וחום. זה מאפשר את שימושן בסביבות תעשייתיות ומקומות שבהם פריטים נמצאים בתנאים קיצוניים.
- יעילות בניהול מלאי: RFID מסייעת במעקב אוטומטי אחרי מלאי ובניהולו היעיל. ניתן לבצע ספירות מהירות ודיוק, לזהות פריטים נמצאים במקומות לא נגישים ולקבוע את מיקומם במערכות אחסון ותצוגה. זה מפחית שגיאות וטעויות אנוש בתהליכי התעסוקה עם המלאי.
- אפשרויות קריאה מרחוק: תגיות RFID מאפשרות קריאה מרחוק, כלומר ניתן לקרוא אותן גם כשהן לא בקרבת יד. זה מקל על תהליכים כמו ביצוע ספירת מלאי במחסנים עם מרחקים גדולים, מעקב אחרי פריטים בתוך מתקנים גדולים ובמקומות שבהם נדרשת גמישות גבוהה.
- שיפור דיוק: RFID מספקת דיוק גבוה בזיהוי ומעקב אחרי פריטים. זה מקל על יכולת לזהות פריטים במרחקים רחוקים, לספור ולבדוק את תקינות המשלוחים ולמנוע אובדן וגניבת פריטים.
- אפשרויות אינטגרציה: טכנולוגיית RFID יכולה להיות משולבת במגוון מערכות ותהליכים, דרך יציאות פולק, אנלוגיות, או תקשורת דיגיטלית. זה מאפשר את השלבה מרכזית של RFID עם מערכות קיימות ואפשרות לשליטה מרכזית וניתוח נתונים.
תג נאור – המומחים לייצור תגי וכרטיסי קרבה בטכנולוגיית RFID
חברת תג נאור העוסקת ומתמחה בפתרונות טכנולוגיים בתחום כרטיסי ה-PVC, עוסקת ומתמחה בין היתר בייצור תגים, מדבקות וכרטיסים הפועלים בטכנולוגיית RFID.
מוצרי החברה בתחום זה מאפשרים לכם ממגוון רחב של שימושי RFID עם יכולת שידור בתדר נמוך וגבוה כאחד וזאת לשימושי בקרות כניסה וניהול מערכות נוכחות.
למידע נוסף על טכנולוגיית RFID במוצרי החברה מוזמנים ליצור קשר.
שאלות ותשובות
מהו זיהוי אוטומטי וכיצד הוא שימושי?
זיהוי אוטומטי הינו מושג כללי המתאר את שלל אופני הגילוי או הזיהוי הממוכנים, אשר משולבים לרוב עם מערכת לאגירת ועיבוד נתונים. מטרתן העיקרית של מרבית מערכות הזיהוי האוטומטיות הינה הפיכתה של סביבת העבודה ליעילה יותר, על ידי צמצום משך הזיהוי של פריטים באמצעות עובדים (במילים אחרות- צמצום התלות הבלעדית בכוח אדם). שיטה זו אף מונעת טעויות אנוש שמתרחשות באופן שכיח בהכנסת נתונים. אפשרויות הזיהוי האוטומטי רבות מספור. בין הבולטות בהן, ניתן למנות זיהוי באמצעות בר-קוד, זיהוי באמצעות תדר רדיו, זיהוי באמצעות כרטיסים חכמים וזיהוי ביומטרי.
מהו RFID?
המונח RFID (קיצור של Radio Frequency Identification) הינו כינוי רחב לכל הטכנולוגיות אשר עוסקות בזיהוי אוטומטי על ידי תדרי רדיו. קיימות מספר שיטות שונות שניתן לבצע דרכן זיהוי על ידי תדרים אלו. השיטה הנפוצה ביותר היא אחסון מידע- למשל מספר סידורי או כל מידע אחר על שבב אשר מתחבר לאנטנה (לחיבור רכיבים מסוג זה קוראים משדר או תג RFID). באמצעות תדרי רדיו, האנטנה מאפשרת לשבב לבצע שידור נתונים, באופן שקורא הפועל בטווח התדרים המתאים יוכל לקרוא את המידע שמשודר מהשבב. בהמשך, מידע זה מועבר למחשב שעושה בו שימושים שונים, לדוגמא מתן הרשאת מעבר או ביצוע רישום נתונים.
כיצד עובד RFID?
מערכת זיהוי RFID בנויה מאנטנה, תגים המכילים שבב וקוראים עם אנטנה. רוב המערכות עובדות כך שקורא התגים יוצר סביבו שדה אלקטרומגנטי. כניסתו של תג RFID לשדה כזה מאפשרת שליחת אות חזרה לקורא הממירו למידע דיגיטלי ועושה בו את השימוש אשר הוגדר עבורו. בנוסף, ישנם כרטיסי קרבה בעלי מקור מתח פנימי (המכונים תגים אקטיביים), אשר משדרים אותות באופן רציף. לא קיימת תלות בשדה האלקטרומגנטי שיוצר הקורא במצב זה, מה שגורם להגדלת טווח קריאת התגים מכמה עשרות סנטימטרים (כלומר תג פסיבי רגיל) לעד כמה מאות מטרים.
מדוע כדאי להשתמש בטכנולוגיית RFID ולא בטכנולוגיות אחרות?
התשובה לשאלה למה כדאי להשתמש בטכנולוגיית ב-RFID על פניהן של טכנולוגיות זיהוי אחרות איננה מוחלטת. כיוון שצורכי הזיהוי רבים ומגוונים, קיים צורך להשתמש בפתרונות הטכנולוגיים המתאימות בדיוק עבורם. עם זאת, טכנולוגיה זו אכן מרובה ביתרונות על פני טכנולוגיות זיהוי אחרות:
• ה-RFID ללא ספק עדיף בהשוואה לשימוש בברקוד. אחת הסיבות לכך, היא שאין צורך לסובב, להפוך או להיות בקו ראייה ישיר עם הפריט אך מספיק רק להעבירו בסמוך לקורא. כמו כן, ייתכן בלאי או פגימה במדבקת הברקוד, מה שמאפשר את קריאת הפריט.
• בתגי RFID בעיה זו איננה קיימת כיוון שתגים אלו עמידים הרבה יותר.
• בשונה מקריאת כרטיסים על ידי RFID, בראשם של קוראי כרטיסים מגנטיים מתגלה בלאי עם הזמן.
• השימוש בטכנולוגיית ה-RFID עדיף לעומת אמצעים ביומטריים לצרכי זיהוי, כיוון שטכנולוגיה זו חסינה לגניבת נתונים על ידי גורמים שאינם מורשים ולזליגה.
מהם השימושים של RFID שהופכים אותו ליעיל?
• זיהוי ומעקב אחר חיות.
• משלוחי חבילות ומכולות.
• מעקב על סחורות ומוצרים.
• אופציית תשלום בכבישי אגרה.
• לצורך בקרת כניסה לרכבים או אנשים.
• מעקב אחר תרופות.
איזה תדרי RFID קיימים?
כעיקרון, יכולות מערכות RFID לעבוד בכל אורך גל אשר שייך לקבוצת גלי הרדיו. אף על פי כן, להתאמה מירבית בין מערכות שונות וליצירת אחידות, מספר תקנים נקבעו לתחימת התדרים הנפוצים בימינו. ניתן לחלק את אותם תחומי תדרים לשלוש קבוצות עיקריות:
• תדר נמוך – אשר פועלים לרוב באורך גל של KHz.125.
• תדר גבוה – אשר פועלים לרוב באורך גל של MHz.13.56.
• תדר אולטרה גבוה – רוב מערכות ה-RFID בישראל פועלות בתדר MHz433, אולם ישנן גם מערכות אשר מסוגלות לפעול גם עד תדר GHz.2.45.
כיצד ניתן להבדיל בין תדרי הפעילות השונים של ה-RFID?
מערכות RFID שימושיות ומתאימות עבור קשת רחבה של תחומים. קיימות דרישות ייחודיות עבור כל סוג מערכת ומאפיינים שונים במקצת לכל קבוצת תדרים. שוני זה עונה באופן מדויק על כל דרישה אפשרית על ידי כל קבוצת תדרים.
מהם סוגי הטווחים והתדרים הקיימים?
• KHz125: תדר תואם למערכות אשר פועלות בידי תגים פסיביים, זה קורה מתי שטווחי הקריאה קצרים. טווח השימוש יעיל למדיי עבור זיהוי חיות, מוצרים או אנשים ובקרת כניסה.
• MHz13.56: תדר שמאפייניו מזכירים את מאפייני KHz125, אך נחשב "מאובטח" יותר ממנו. בנוסף, טווח התדרים מאפשר קריאת מספר תגים בעת ובעונה אחת והורדת פעימות מתגים.
• MHz433-GHz2.54: טווח תדרים אולטרה גבוה. המערכות אשר עובדות עם תדרים אלו משתמשות בתגים אקטיביים. כמו כן, טווח קריאה של תג עלול להגיע למרחק מאות מטרים. שימוש בטווח זה עשוי להתאים במיוחד לבקרת כניסת רכבים לחניונים או לכבישי אגרה ולצרכי מעקב אחר נכסים ומוצרים בתוך מבנה.
האם תג קרבה פסיבי יכול לעבוד ללא סוללה?
בעוברו של זרם דרך חוט, הזרם יוצר שדה אלקטרומגנטי חלש, בו החוט מלופף סביב עצמו מספר פעמים, ובמקביל גודלו וכוחו של השדה הולכים וגדלים. גם במקרה הפוך של סליל מתכת (דהיינו, חוט דק המלופף סביב עצמו מספר פעמים), עשויה להתרחש תופעה זו של סגירת מעגל חשמלי הנכנס לשדה אלקטרומגנטי שעובר בו זרם חשמלי. כיוון שהם מכילים סליל מתכת המסוגל לייצר מתח חשמלי, תגים פסיביים אינם זקוקים למקור מתח פנימי. אותו מתח נוצר בכניסתו לשדה האלקטרומגנטי שמיוצר על ידי קורא RFID.
מהם בדיוק תגים אקטיביים ותגים פסיביים – וכיצד הם נבדלים?
תגים פסיביים כאשר אין להם מקור מתח פנימי. פעולתם מתודלקת בידי האנרגיה שהם מקבלים בעת כניסתם לשדה האלקטרומגנטי שהקורא יוצר סביבו. מנגד, לתגים אקטיביים קיים מקור מתח פנימי. ההבדל ביניהם מביא לכך שלתגים האקטיביים קיים למעשה טווח קליטה רחב יותר מאשר זה של התגים הפסיביים, שהרי בניגוד לתגים אקטיביים - הם לא חייבים להיות קרובים לקורא לצורך שידור נתונים אליו.
מהי כמות המידע האפשרית בתג קרבה?
כמות הזיכרון אשר ניתנת לקידוד על תג הינה נתון שעשוי להשתנות. הכמות עצמה תלויה ביצרן, בסוג התג ובצורך השימוש, כך שהיא יכולה לנוע בין 64 bytes עבור תג פשוט עם מספר סידורי בלבד (במקרים כאלו בדרך כלל מדובר בתגי 125), לבין 4 kilobytes בתגים המתקדמים ביותר (לרוב, תגי MHz13.56).
מנכ”ל חברת תג נאור , בעל 22 שנות ניסיון בתחום ייצור הכרטיסים,
מתמחה בעולם ה RFID, אינטגרציה של מערכות דפוס מתקדמות
רום גרשון|מנכ”ל| טלפון: 03-9341478 | פקס: 03-9300065 | www.tag-naor.com