בזמן הקצר יחסית שחלף מאז הגיח לעולם הדור החדש של קוראי הכרטיסים הם הספיקו לחולל לא מעט שינויים בעולם התיוג האלקטרוני. מדובר למעשה בקוראי כרטיסים מבוססים על טכנולוגיית Radio Frequency Identification או בקיצור RFID. טכנולוגיית RFID קיימת אמנם כבר משנות ה-60 של המאה הקודמת, אולם רק בזכות ההתקדמות הטכנולוגית האדירה שהתרחשה בעשור האחרון הבשילו התנאים לחדירה המהירה שלה לשוק.

המשבר בתעשיית השבבים העולמית

חלק די משמעותי מאותה התקדמות טכנולוגית נזקף לזכותה של לא אחרת מאשר תעשיית השבבים העולמית. בימים אלו היא חווה את אחד המשברים הגדולים ביותר שידעה מאז ומעולם. המחסור העולמי בשבבים (צ’יפים אלקטרוניים) משפיע כמובן גם על קורא RFID. בתהליך הייצור של כרטיסי הקרבה החכמים מוטמעים שבבים מיניאטוריים המהווים את ליבת  הכרטיס . השידור בגלי רדיו נקלט על ידי קורא מתאים שקולט טווח תדרים הספציפי  ומעבד את המידע והנתונים שהתקבלו מהכרטיס .

המחסור החמור בשבבים, שהוא כמובן תוצאה ישירה של משבר הקורונה המתמשך והשבתת קווי ייצור רבים, מעלה את השאלה לאן פניה של טכנולוגיית RFID?
כדי לענות על השאלה, חשוב קודם כל להבין שמדובר בסיטואציה מורכבת: עיכובים בשרשראות האספקה, ומנגד  גידול טבעי בביקוש של כרטיסי ה  RFID, שהם הפופולריים ביותר כיום בשוק.

ובכל זאת, התחזית בנוגע להשלכות המשבר על תעשיית קוראי RFID וכרטיסי הRFID  אינה נוראית כל כך, על אחת כמה וכמה כשאנו משווים את טכנולוגיות ה- RFID לסקטורים אחרים בתעשיית ההיי טק שנפגעו וימשיכו לסבול מנזקים קשים יותר גם בשנים הקרובות לאור המחסור הקשה בהספקת שבבים . 

מחסור בשבבים? השימוש בטכנולוגיית RFID יכול לעזור בהתמודדות עם המשבר

כפי שכבר הזכרנו, גם יצרניות וספקיות של קורא RFID וכרטיסי RFID (או מוצרים טכנולוגיים אחרים מבוססי RFID) נאלצים להתמודד עם פערים בין הביקוש הגבוה ליכולת הייצור המוגבלת בכלל והמחסור בשבבים / סילקון בפרט .ואולם, בניגוד לסקטורים אחרים במגזר הציבורי והפרטי, המחסור העולמי בשבבים בכלל  הביא עמו גם לא מעט נקודות אור ליצרניות ה- RFID.

חשוב להבין שאחד האתגרים המרכזיים עמו מתמודדות חברות יצרניות רבות הוא ניהול יעיל וחכם של שרשרת האספקה והלוגיסטיקה ומלאים של רכיבים . חישבו לרגע על יצרניות מחשבים, טלפונים חכמים או מכשור רפואי, ניהול המשבר שהם נקלעו אליו עקב המחסור בצ’יפים חייב להתבסס על ייעול של שרשרת האספקה על מנת לקצר זמני ייצור ולחסוך בחומרי גלם – כל זאת על מנת לגשר על הפערים שנוצרו עקב המחסור ברכיבים אלקטרוניים למוצרים שלהם.

ומי אם לא שבבי  RFID יכולים לעזור בהתמודדות עם האתגר! חברת יצרניות רבות נוהרות בהמוניהם אל עבר פתרונות מבוססי RFID על מנת שיוכלו לבצע מעקב חכם, יעיל ומהיר יותר על כל שרשרת האספקה וקווי הייצור המוגבלים שלהם בתקופה הלחוצה הזו. כך, בסופו של דבר, המרויחה הגדולה מכל הסיפור כמובן היא תעשיית שבביRFID  שמאפשרת בזכות הטכנולוגיה של איסוף מידע מהיר ומדוייק להבין בדיוק מה מצב המלאים בכל רגע נתון ומאפשר את שרשרת האספקה הלחוצה , ואכן יש גידול משמעותי בדרישה לרכיבי RFID בכל התצורות כגון כרטיסי RFID חכמים , מדבקות RFID  וכו’

לסיכום 

כפי שציינו קיים מחסור עולמי בסילקון איתו מייצרים את השבבים מהם מורכבים גם שבבי RFID  בפרט ושבבים בכלל

למרות המחסור הקשה העולמי ברכיבים תעשיית ה RFID  בצמיחה מטאורית מאחר והתחדדה ההבנה שאיסוף מידע חכם באמצעות שבבים זולים כגון שבבי RFID  יכולה להקל על העומסים האדירים בשרשראות ההספקה בעיקר ליעל את אופן ניהול המשאבים על מנת לייצר מוצרים למרות החוסר בשבבים .

הצפי שרק בשנת 2024 ייצרני השבבים יצלחו להגבר על הפערים בין הייצור לדרישה ולכן עד אז התעשיות תאלצנה  ליעל את עצמן  וזאת בעזרת שבבי הRFID  כפי שציינו .

התמודדות במישורים אחרים

מלבד המינוף העצמי של תעשיית ה- RFID על חשבון המחסור העולמי, אנו רואים גם צורות התמודדות אחרות עם הסיטואציה לא פשוטה. המגמה החל מסוף שנת 2021 מצביעה על כך שיצרניות של רכיבי  RFID או מכשירים טכנולוגיים אחרים מבוססי RFID מעדיפות לחתום על הסכמי סחר ושיתופי פעולה בעיקר עם חברות המעוניינות בחוזים ארוכי טווח. זאת כמובן על מנת למזער נזקים וליצור עוגנים כלכליים שיעזרו בשיקום ארוך הטווח.

לצד זאת, אנו עדים גם ליצרניות RFID שאוגרות סחורות לשעת צרה. הכוונה היא שללא קשר למשבר, מדובר בסקטור מאוד מחושב בו תמיד נערכים לשעת חירום כמו ירידה ביכולת הייצור לעומת הביקוש הגדל.
נציין בהזדמנות זו שחברות המוליכים למחצה אשר אחריות על ייצור הצ’יפים מדווחות על עיכובים בשרשרת האספקה שיכולים להגיע עד ל-50 שבועות!

לסיום, נזכיר גם את המגמה של היצרניות להעדיף בתקופה זו מתודולוגיות ייצור “רזה” בתחום קורא RFID, וכמובן צד חיובי נוסף – ניסיונות לשיפור בטכנולוגיית RFID עצמה שתוביל לייצור של קורא RFID עם ביצועים טובים יותר לצד שימוש מופחת בחומרי גלם כמו שבבים אלקטרוניים.